ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

image

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων (210 τετρ. χλμ.) με πληθυσμό 2.994 κατοίκων.

image

Στη Σκύρο θα βρείτε υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, τη γραφική Χώρα με σοκάκια που οδηγούν στο Κάστρο της Χώρας, το Μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου που δεσπόζει στο βράχο της Χώρας, φυσικά τοπία που συναρπάζουν αλλά και σκηνικό για όλα τα γούστα. Φιλόξενος κόσμος και τοπικά εδέσματα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα θα δώσουν ένα λόγο παραπάνω να ερωτευθείτε το εναλλακτικό αυτό νησί. Γαστρονομικές απολαύσεις για όλα τα γούστα και συνταγές που κρατάνε αιώνες στο νησί. Άλλωστε η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου κρατάνε ακόμα και σήμερα.

Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι καταπράσινο με Πευκόδασος που φτάνει μέχρι την ακτή ενώ το νότιο τμήμα του νησιού τελείως ξερό. Ο μύθος άλλωστε αναφέρει ότι παλαιοτέρα η Σκύρος ήταν δύο ξεχωριστά νησιά. Το ένα είναι το σημερινό βόρειο τμήμα του νησιού που ανήκε στις Σποράδες ενώ το άλλο είναι το νότιο τμήμα και ανήκε στις Κυκλάδες. Η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει στο μύθο να έχει μια δόση αλήθειας.

Κατά τη μυθολογία και σύμφωνα με ένα μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις έκρυψε στην Σκύρο τον γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος σαν κορίτσι και με το όνομα της Πύρρα (κόκκινο ή ξανθό), είναι κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτή η φορεσιά δεν τον εμποδίζει να αποκτήσει ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο, με την πριγκίπισσα. Ο Οδυσσέας έρχεται στο νησί μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και φυσικά όλα τα κορίτσια δείχνουν το ενδιαφέρον τους, στα υφάσματα, τα αρώματα και τα κοσμήματα. Το μόνο «κορίτσι», που ενδιαφέρεται για τα όπλα είναι, φυσικά, η Πύρρα και ο Οδυσσέας ανακαλύπτει τον Αχιλλέα παιρνοντάς των μαζί του στην Τροία.

image

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Σκύρος συνδέεται τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τη Λιναριά υπάρχει καθημερινή σύνδεση με την Εύβοια και το λιμάνι της Κύμης με την ακτοπλοϊκή εταιρία Ναυτική Εταιρία Σκύρου (Skyros Shipping Co.), τοπικών συμφερόντων, με το οχηματαγωγό Αχιλλέας.

Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά μία φορά ανά κατεύθυνση όλο το χειμώνα, ενώ από την άνοιξη και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται δρομολόγια δύο φορές τις περισσότερες ημέρες. Η πυκνότητα των δρομολογίων αυξάνει και σε ορισμένες περιόδους μέσα στο έτος, όπως τις απόκριες και τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

Από το λιμάνι της Κύμης, υπάρχει τακτική ανταπόκριση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για Χαλκίδα (διάρκεια περίπου 2 ώρες) και Αθήνα (διάρκεια περίπου 3 ώρες).

Η Σκύρος επίσης διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο λειτουργεί στη στρατιωτική αεροπορική βάση (135 Σ.Μ.) στη θέση Τραχύ στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Το αεροδρόμιο της Σκύρου απέχει περίπου 17 χλμ από τη Χώρα και λειτουργεί από το 1984. Η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο γίνεται με το Κτελ του νησιού.

Σήμερα, οι αεροπορικοί μεταφορείς της σύνδεσης είναι η Aegean Airlines πραγματοποιώντας τρία δρομολόγια την εβδομάδα από και προς την Αθήνα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Sky Express πραγματοποιώντας τρία δρομολόγια την εβδομάδα από και προς τη Θεσσαλονίκη από το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται περιστασιακές πτήσεις τσάρτερ σε εβδομαδιαία βάση από και προς τη Γαλλία.